Tesla Roadster Battery Study

Minns inte om jag skrivit om detta förut. Men batterierna på Tesla Roadster håller bättre än förväntat. I genomsnitt 80-85% kvar av kapaciteten efter 16000 mil.

http://www.plugincars.com/tesla-roadster-battery-life-study-85-percent-after-100000-miles-127733.html

Eftersom batterierna på Tesla S är större så kan man ju bara förvänta sig att de ska ha gått ännu längre före de är nere på 80-85 %. De är också ytterligare förbättrade.

Att batteriet på Model S är så stort gör ju också att man kan hålla sig undan max laddning vilket också förlänger batteriernas livslängd. Djup urladdning förstör batterierna. Att ha batterierna liggandes med hög laddningsgrad ökar också degraderingen. Ladda fullt eller nästan fullt bör man bara göra innan man precis ska köra långt. Så att batterierna har full laddning under kortast möjliga tid. Värme förstör också batterier.

Har väl skrivit om det förut också, men nu har vi 60% laddningsnivå på bilen när vi laddar. Så har aldrig mer än det för det blir inte så långa turer varje dag. När vi kör lite mer på dagarna så står den oftast på 75%. Bara över detta om vi ska på långtur. Målet är genomsnittlig SOC på 50 %. Ska bli spännande att se hur länge batterierna håller. Bilen har ju också bra kontroll över temperaturen på batteriet, att inte för mycket effekt används om det är kallt, att den inte laddar förrän det har blivit lite uppvärmt, att det inte får bli för varmt (laddning värmer också batteriet markant, särskilt över 75-80%) etc. De flesta batteritester är ju betydligt vårdslösare med batterierna.

Att det är bra att reducera maxladdning och inte ha den dagliga laddningen till default 90% bekräftas också av Elon:

https://twitter.com/elonmusk/status/448466037441179649

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>