Supercharger spekulationer

Märk, spekulationer. Här är det mer löst än tidigare :) . Nu är det mer gissningslek om var nästa superchargers hamnar, de nästa 7 efter de 4 första. Det verkar som man inte kommit så långt ännu för denna andra fas. Man letar fortfarande passande platser i de kommuner man tänkt sig att bygga. Men det är klart att MAX och Dinners restauranger ligger ju nära till hands att gissa på eftersom det är där de bygger de 4 första. Om inte Tesla hittar en bra plats i en kommun så byter man ju. Så det kan fortfarande bli en del ändringar men jag har utgått från Teslas önskekarta på http://www.teslamotors.com/no_NO/supercharger .

Ljungby: Det blev tipsat här om Toftaholm Herrgård. Men som en del andra är jag lite skeptisk till sanningshalten i detta. MAX i korsningen E4/Väg 25 verkar aningen mer passande. Tesla har haft kontakt med Ljungby, men mer info går inte att få ut. Vid fråga direkt till Tesla om Toftaholm Herrgård så fick jag bara svaret att man varken kunde avfärda eller bekräfta. Ägaren till Toftaholm Herrgård verkade extremt ovetande om allt som har med laddning av elbilar att göra. Eller så spelade han bara. Vem vet…

Jönköping: Här verkar kommunen ovetande än så länge. Men det finns flera MAX restauranger. Den på Hästhovsvägen 8 verkar lika bäst till. Satsar på den :) .

Norrköping: Här var man också ovetande. Antingen är jag i fel kommun, eller så är det fel folk som jag kommer i kontakt med. Eller så har de helt enkelt inte börjat. Annars skulle ju MAX vid Koppargatan 2B funka. En liten bit från E4, men ganska ok.

Södertälje: Tankar från Tesla Club Sweden - ” Moraberg köpcentrum precis bredvid E4 strax innan den delar sig upp i E4 söderut och E20 västerut, avfart 144. Enda ”problemet” är att det bara finns McDonalds där, ingen MAX. Men det stoppar väl inte Tesla Motors från att lägga sin Supercharger vid den mest vettiga platsen i Södertälje.”

Gävle: Kommunen känner väl till Tesla och profilerar sig ju med elbilstaxi och har nu också Teslabilar som Taxi. Men ingen dialog med Tesla än verkar det som. Dinners strax efter Trafikplats Gävle Södra är ju annars klockrent. Sätter en femma på den.

Sundsvall: MAX längs E4 vid Landsvägsallén 5 känns som en bra gissning. Tesla letar platser i Sundsvall, men har inte fått någon information om att de bestämt sig.

Östersund: Tesla letar platser i Östersund, men har inte fått någon information om att de bestämt sig. MAX ligger lite för långt från E14. Så det kanske inte är någon bra gissning här.

I Jönköping, Norrköping, Södertälje verkar det tämligen dött på info. Kan ju vara så att de förskjutit platserna till andra kommuner. Eller så har jag faktiskt bara inte lyckat få ut någon info :) .

En känsla är att man fokuserat en del på Östersund och Sundsvall. Det kan ju vara logiskt med tanke på att det säljs mer Model S i Norge. Efter att ha prioriterat Oslo-Stockholm och Oslo-Malmö/Köpenhamn så verkar Trondheim-Sundsvall-Stockholm naturlig. Därför bör ju Gävle också planeras snart, men fick alltså ingen info om det.

32 reaktion på “Supercharger spekulationer

 1. Angående stationen i Sundsvall, Max landvägsallén är ju ingen höjdare när sundsvallsbron är klar. Bättre då med Max i Birsta, precis vid E4an.

  • Ja, men Tesla fokuserar väl på sträckan Trondheim-Stockholm (via Östersund, Sundsvall, Gävle SC). Birsta ligger väl norr om Sundsvall och blir inte så smidigt då.

  • Nja, sneglade på Hästhovsvägen 8. Men de ligger väl ca lika långt från E4 så bägge funkar väl. Vet inte hur parkeringsplats, strömtillförsel etc. ser ut på de båda, men det är ju också avgörande.

   • Ha, jag ser att jag föll för Jönköping/Huskvarna rivaliteten! Jag skulle gissa att det är hugget som då, båda ligger nära gamla industriområden. Korset rv40/E4 eller rv31/E4?

 2. Ljungby kommun säger att de väntar in ansökan om bygglov inom ”snar framtid”. När den har inkommit går det att ta reda på lite mer.

 3. Har kollat med Ödeshög kommun. Inga indikationer där om någon snabbladdningsstation. Men om någon har goda kontakter i Dinners kedjan så är det bara att gräva vidare :) .

 4. Hej igen Mats, Jag är tveksam till Löddeköpinge eller Skåne i första vågen av SC. det är inga avstånd i Skåne. Laddar du på MAX i Falkenberg har du precis 20 mil till Kastrup, där jag tror mer på en SC. Även om man ska längst ner i Skåne från Falkenberg typ Simrishamn är det inte mer än 25mil. Problemet som ingen har kommenterat här, och där jag tror någon av de extra SC kommer är östkusten. Om du kommer från Danmark eller Trelleborg och ska till Borgholm är det över 35mil. Så minst en SC i Kalmar är logiskt. Samma sak med alla Stockholmare som ska till sina ställen på Öland. mellan Norrköping och Kalmar är det 20mil

  • Östkusten kommenterade jag vid ett tidigare inlägg. Tror precis som dig att här kommer en av de 3 extra Superchargers. På samma sätt som jag tror att det behövs en i Dalarna. Sommarturism från Stockholm söderut och vinterturism till Dalafjällen om vintern. En SC runt Köpenhamn är ju redan med på Teslas egen karta. Man når ju Ljungby och Falkenberg från var som helst i Skåne med en Model S. Men om man ska till östkusten på E22 så är det lite tunt. Så där vore det ju viktigare i så fall.

   • Det är 17,5 mil mellan Falkenberg och Malmö. 18,3 mil mellan Ljungby och Malmö. Det vill säga 35 respektive 36,6 mil till Malmö och tillbaka till en supercharger.

    Det betyder att det inte går att åka från Stockholm till Malmö och tillbaka med en Tesla (garanterat inte med en S60, och inte med en S85 vintertid). Än mindre om man behöver åka någonstans i skåne eller i Malmö innan man åker tillbaka.

    En laddare i Skåne är garanterat med i första rundan, allt annat vore idiotiskt och tjänstefel.

     • Fortsätt jobba :) Det har ju gett riktigt bra resultat hittills :)

      Här är min spekulation om hur det kommer att se ut efter första vågen av installationer (i Sverige bara) = röda prickar + koner och de blå prickarna i Sverige är var jag tror andra vågen av snabbladdare (sommaren 2015?) kommer att hamna.

      http://oi57.tinypic.com/5krgr4.jpg

     • Ja, även om det inte blir exakt så, så är det ju ungefär det som är det som behövs. Lite önskekarta :) . Om Tesla nu öppnar för att andra kan använda deras teknologi och superchargers så blir det nog ganska tätt efterhand. Annars blir det ju också fullt på alla laddningsstationer.

   • Om det däremot skulle hamna laddare i Dalarna snart så borde Torsby och Mora få laddare.
    Då kan man enkelt fortsätta E45:an upp från Karlstad/Göteborg/Malmö, ta sig via Oslo och åka från Stockholm via Gävle.

    • Jag har kontaktat ett flertal i Tosby angående någon slags laddning, jag vill ju helst ha CHAdeMO till min LEAF, men det är svårt att få något svar.

 5. En gissning från min sida.
  Södertälje och norrköping slås ihop och blir en i nyköping (max) och SC i infra city får en SC.
  Vidare flyttas Jönköping då till Ödeshög. Men då behövs en mellan Jönköping och Göteborg. Borås, Ulricehamn, eller så.
  Ljungby känns givet och sen behövs en i skåne så Löddeköpinge känns fortfarande aktuellt.

  • Tänker lite ditåt jag också. Men Ödeshög-Göteborg är 21 mil så det är nog inte ett problem. Ödeshög-Ljungby är 17-18 mil. Men sen måste väl nästa hamna mitt mellan Gävle och Ödeshög om det ska funka. Och då är vi i Järna. Alternativt blir det en SC också norr om Stockholm och då funkar det med Nyköping och Ödeshög.

  • Har också haft de tankarna eftersom det verkar vara lite dött i de kommuner jag kollat norr om Ljungby och det är ganska kort mellan Ljungby och Jönköping.

   • Ödeshög eller Mjölby fungerar ju fint för hela Mälardalen + Örebro också. Att ta sig ut på E4:an från Örebro/Västerås/Eskilstuna också.

 6. I Södertälje finns det en jättebra köpcentrum precis bredvid E4 strax innan den delar sig upp i E4 söderut och E20 västerut: Moraberg köpcentrum vid avfart 144.

  Enda ”problemet” är att det bara finns McDonalds där, ingen MAX. Men det stoppar väl inte Tesla Motors från att lägga sin Supercharger vid den mest vettiga platsen i Södertälje.

 7. E4 Sthlm – Malmö skulle verkligen behöva SCs med tanke på hur dåliga laddalternativen är den vägen (Jönköping möjligen undantaget). Men jag förstår att Tesla prioriterar sina norska ägare, även om det inte passar mig som ägare bosatt i Stockholm.

  Får passa på att tacka för denna blogg som är absolut bäst på att uppdatera om utbyggnaden i Sverige!

 8. Tror fortfarande på MAX i Löddeköpinge. Tesla behöver ha täckning i Skåne för de som inte skall resa till/genom i Danmark. Provkörde Tesla i Göteborg redan i början av maj och hörde det från Tesla säljaren Mats Hallgren. Konstigt att den inte verkar ha kommit med på Tesla officiella sida….? Dom saknade SC tror jag hamnar i anslutning till deras service ställen. Stockholm/Göteborg och Malmö så småningom…bara gissningar. Tack för fantastiskt detektivarbete Niklas…

 9. Om man ser på avstånden mellan stationerna så är det 9 mil mellan Toftaholm trädgård och Jönköping. Det är 24 mil ner till Köpenhamn flygplats om det nu är där den är tänkt att hamna. Om man då dessutom tänker på att man ska över Öresundsbron med kanske motvind och det är kallt och dåligt väder så kan det bli en bit för en Tesla med 60 Kwh. Enligt Teslas egna hemsida så skulle en 60 kwh Model S inte klara det om det är -10 och man kör 120. Så antingen får dem placera en till SC i Skåne eller flytta den längre söderut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>