Koldioxid

Har lagt upp en ny sida om koldioxid. Den innehåller egentligen samma info som detta blogginlägget.

Det är mycket debatt på nätet om hur miljövänligt det egentligen är med en elbil kontra vanliga diesel/bensin bilar. De genererar ju noll lokala utsläpp. Men utöver det…

Tidigare miljöbilsgränsen var ju 120 g CO2 per km i Sverige. En hybridbil Toyota Prius har 89 g CO2 per km. Vi kan utgå från det i jämförelsen. Detta är ju teoretiska siffror och uppnås inte i verkligheten. Vi tar samma info för Tesla, ca 80 kWh på 500 km. Det ger 0.16 kWh per km.

  • El producerad med kolkraft ger 900 g CO2 per kWh -> 144 g CO2 per kilometer
  • El producerad med gaskraft ger 400 g CO2 per kWh -> 64 g CO2 per kilometer
  • Europeisk elmix ger ca 400 g CO2 per kWh -> 64 g CO2 per kilometer
  • Nordisk elmix ger ca 100 g CO2 per kWh -> 16 g CO2 per kilometer
  • Svensk elmix ger ca 20-40 g CO2 per kWh -> 3-6 g CO2 per kilometer
  • Norsk elmix (95 % vattenkraft, 5 % import) ger ca 7 g CO2 pr kWh -> 1 g CO2 / km

Summa summarum. Det beror ganska mycket på var du bor hur miljövänligt det blir. Det är ingen större poäng att köra elbil på kolkraft. I övrigt är det en stor reduktion i utsläpp. Bor man där det är mycket kolkraft är det bättre att spara energi hemma.

Om man kan rena gaskraftverken och kolkraftverken så kommer blir ju allt detta lite annorlunda. Man kan ju hoppas det sker i framtiden.

En kul sak här i Norge är att elbilskritiker säger att elbilar bara kommer på toppen av all annan förbrukning och att det måste vara mycket kolkraft som importeras för att kunna åstadkomma denna energin. Men här kommer det roliga, meningen avslutas alltid med ”på grund av elektrifieringen av norsk sockel så räcker inte strömmen i Norge till längre”. All den elenergin som går åt till att ta upp oljan, den kan inte vara problemet kanske? Det är ju alltid lite svårt att säga vad av energin som används till just något specifikt kommer ifrån. Sen är det ju så att det går att tjäna mer pengar på att exportera lite ström. Och Norge skulle kunna vara ett bra batteri och bra kompensator för vindkraft i Europa (som är en lite ostabil energikälla).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>