Oslo-Arvika-Karlstad t/r

På påsklovet så var jag och äldsta dottern på en liten turné till Värmland. Första etappen var Oslo-Arvika. Fint väder, 5-10 grader, torr asfalt. Höll hastighetsbegränsningen med max 5-10 km/h över. Det betyder alltså max 105-110 km/h på denna sträcka. Mycket 80-90 km/h också. Hade range mode på och temperatur på 20 grader. Hade laddat till 90%. Genomsnittsförbrukningen blev 186 Wh/km och motsvarar en räckvidd (inklusive reserv) på 43.5 mil.

2014-04-15 11.41.14

I Arvika fick jag för första gången prova den röda adaptern för 400V/16A trefas. Funkade fint även om den tillfälliga begränsningen på 13A fortfarande finns där. Så nu fick man hålla tillgodo med 42 km/h i laddning. Men det var mer än nog.

2014-04-15 17.28.06

Senare på dagen bar det av till Karlstad. Samma fina väder. Här var det mest körning i runt 105 km/h (80% av sträckan kanske). Men också lite långsammare körning vilket gjorde att förbrukningen hamnade nära ‘typical’. Annars hade det nog varit ca 10 Wh/km högre. Genomsnittet här slutade på 204 Wh/km.

2014-04-15 18.58.21

I Karlstad var bilen på kontroll på MrCAP. Den är lackbehandlad där men det hade inte finkat perfekt tycker jag. Det var tydligen en trafikfilm över lackbehandlingen som jag inte lyckats få bort. Det var ingen bra förklaring till det annat än om möjligt kanske för mjukt vatten hemma… Men de gjorde en bra uppfräschning i alla fall och nu hoppas vi det funkar bättre framöver.

Nåt att tänka på när man lämnar in bilen någonstans är ju att stänga av klimatanläggningen. Hade tappat många mil under inlämningen på MrCAP. När man öppnar dörren så går ju klimatanläggningen igång. E lärdom som återkommer det här, att man tappar en del range om man står still med klimatanläggningen på.

Hemresan gick direkt Karlstad-Oslo. Här var det hemlängtan och jag stod på så mycket jag kunde. Det var betydligt sämre väder. 5-6 grader och regn. Ganska kraftig vind, men mest från sidan, tror jag. I Sverige runt 110 km/h. Kort sträcka med 130 km/h (motorväg). I Norge lite långsammare som vanligt. Framme vid norska gränsen var förbrukningen på 255 Wh/km (31.8 mil i total range), totalen slutade på 243 Wh/km (33.4 mil i total range). Det var ju en del omkörningar, men tror inte det drar upp allt för mycket. Säker bil att köra om med iaf, hinner knappt blinka så är man förbi. Får hoppas folk inte utnyttjar det till att chansa mer bara.

Tyckte inte riktigt det blev tillräckligt go temperatur med range mode (hade ju sovande barn bak) så körde utan det och med 22 grader. Klimatanläggningen försöker nog avfukta en del när det regnar ute, AC gick hela tiden iaf. Känslan jag har efter denna tur är att våta vägbanor ökar förbrukningen ganska mycket. Och att denna ökning blir större med ökande hastighet. Kan mycket väl vara att den drar 290 Wh/km i 130 km/h i ett sådant här väder. Tycker för övrigt inte att förbrukningen ökar så väldigt mycket från 90 till 110 km/h, men det gör stor skillnad att köra i 130 km/h (särskilt om det är vått). Lite osäker på om jag hade någon motvind, men det påverkar ju annars förbrukningen på samma sätt som hastigheten.

2014-04-17 21.54.21

2 reaktion på “Oslo-Arvika-Karlstad t/r

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>