Ny laddkabel

Eftersom Tesla fortfarande har problem att få sin laddkabel att fungera köpte jag en extra kabel på Volvo i Karlstad.

Problemen Tesla har är att bilen registrerar laddfel med den medföljande kabeln. Det har för mig alltid gått att ladda en gång från start av laddning tills laddnivån är uppnådd. Men det går aldrig att stoppa och restarta och den kan aldrig starta själv när laddnivån sjunker om bilen står parkerad. Dessutom kan den inte automatiskt börja ta ström från nätet när man sätter på förvärmning. Det allvarligaste felet dock är att vid vissa IT strömnät i Norge så kan man få laddfel med rött sken vid laddporten, då kopplas bilens 12V batteri ur och det dräneras raskt. Man riskerar då att bli stående med död bil. De flesta problem gäller nog bara det norska s.k. IT-nätet.

Volvo kabeln löser alla dessa problem. Drawbacken är att det bara är 16A enfas. Men hemma har jag bara tillgång till 20A enfas så det är inte så stor skillnad. Tyvärr har Tesla i software nu begränsat så all 16A laddning bara bli 13A ändå (inte bara med Shuko) och all 32A laddning blir 26A. Men det antar jag bara är tillfälligt för det är en ganska stor sänkning i laddhastigheten från det som man blev lovad vid köp.

Volvo kabeln är egentligen en Mennekes kabel. Den finns både med ren Shuko kontakt, begränsad till 13A eller med en 16A CEE kontakt som man kan dra 16A med. Jag köpte den senare. Har också en kort övergång mellan 32A och 16A CEE eftersom det förstnämnda är det jag har på väggen ute just nu.

Artikelnummer hos Volvo för kabeln var 31407095 och den kostade 3898 SEK.

2014-01-12 12.02.53

2 reaktion på “Ny laddkabel

  1. Pratade med VEHO(Gammla Philipsson Karlstad) bil i dag. De skall ha fått upp en 32A stolpe utanför butiken . Har inte hunnit åka förbi å kollat vilken anslutning som gäller. Men det är ju promenadavstånd från din bro

    /Olle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>