Review Oslo-Karlstad t/r

Eftersom detta var första långturen så ville jag ha helt fullt batteri, kupén varm och batteriet förvärmt före vi åkte. Batteriet var fulladdat till 100%, men när man sätter på förvärmning med Teslas UMC så börjar den inte ladda igen när den tar från batteriet och går under 100%. Lösningen har blivit att sätta på förvärmning i nån minut. Så gå ut och sätta in och ut laddkabeln igen. Då laddar den med ungefär lika mycket som förvärmningen tar och när det är uppvärmt går mer och mer ström till laddning och till slut har man både uppvärmd bil och batteri och fulladdat batteri. Range mode var aktiverat, något som bland annat sätter klimatanläggningen i Eco mode.

Det var väldigt enkelt att få plats med all packning Först ett par bagar under bagagerumsgolvet:

2013-12-10 12.46.17

Sen barnvagn, två bagar till, en kylväska, en stor påse och lite annan smått och gott:

2013-12-10 13.05.14

Ändå var det plats kvar där bak. Och inget var ännu lastat fram!! :)

Totalt sett måste jag nog säga att den rymmer mer eller åtminstone lika mycket som den förra Passat kombin vi hade.

Vädret på turen var vått, snöslask, disigt och delvis dimma. 0-5 plusgrader. Det gick smärtfritt. Hade en väldigt behaglig tur och bilen går tyst. Särskilt på fin asfalt, och med Nokian R2 däcken. Dottern sov näsan hela vägen, gick knappt att väcka så det var nog behagligt för henne med.

Kupevärme var på 20 grader och stolsväme på lägsta effekt. Inga problem med imma i bilen. Ytterbackspeglarna immade igen några gånger. Men det värmer man fort bort (kanske bara uppvärmda med tech paketet, minns inte helt). Lite märkligt bara att den funktionen hänger ihop med uppvärmning av bakrutan. Om den inte behöver värmas känns det som slöseri med energi.

Bilen sitter otroligt fint på vägen och är en fröjd att köra. Omkörning likaså :) .

Med drygt 23 mil på 2 1/2 timme, på fartgränsen plus lite till så slutade genomsnittsförbrukningen på 205 Wh/km. Det var 37 % kvar på batteriet, vilket skulle motsvara en total räckvidd på 36.5 mil i dessa förhållanden (plus den lilla reserven på et par mil). Snittfarten här blev lite drygt 90 km/h. I motorvägsfart ökar förbrukning en del, precis som på alla bilar, det märker man.

Jag har kört precis som jag brukar och är nöjd med resultatet. Har inte behövt köra långsammare eller få räckviddsångest. Har inte behövt tumma på någonting, men fick en tyst bil som inte släpper ut någonting lokalt (och betydligt mindre globalt), och som är våldsamt rolig att köra. Enda ändring i körstil är ju det att man gasar och bromsar med samma pedal om man planerar lite, och det är inte ofta jag använt bromspedalen. Första cm på gaspedalen styr stort sett motorbromsen (regenerering till batteriet), mindre broms ju mer man trycker in gasen och det övergår ju då till slut i gaspådrag.

Enda lilla nervositeten på resan var det att man fortfarande saknar adaptrar till laddning med annat än vanligt eluttag. Och där jag kom åt nu så fanns det dessutom bara 10A tillgängligt och inte 16A (som hade gett 13A laddning) . Så laddningen är då väldigt trög, 9km per timme. Men har laddat lite där jag kom åt, och över natten. Bilen var inlämnad på MrCAP i Karlstad och de laddade också åt mig över natten. Så det funkade bra och när vi efter 2 dagar åkte hem idag så räckte det mer än väl. 82 km räckvidd kvar när vi kom hem till Oslo.

Måste också kommentera vinterdäcken Nokian R2. Precis som många andra anmärkt tyckte jag också de släppte väldigt lätt i början. Men med lite mer luft, 48 PSI nu, och några tiotals mil på vägen så tycker jag de sitter riktigt bra. Vågade mig inte på full acceleration i början, men nu går det som oftast bara fint, någon enstaka blink på traction control lampan bara. Rekommenderar dock inte full gas i en kurva :) .

Var något högre strömförbrukning hem. Tror totalgenomsnittet, inklusive lite stadskörning i Karlstad och en del accelerationer :) , slutade på ca 210 Wh/km.

Avsaknad av småfack i bilen, det har det klagats på i en del motortidningar. Men inget jag stört mig på. Bilen är extremt stilren och man vill helst inte fylla de med all möjlig bråte ändå. Det stora utrymmet i mitten bör räcka för de flesta, och till det mesta dock.

Radiomottagningen upplever jag som lite sämre än i Passaten. På några ställen sprakade det ganska friskt. Då faktiskt bättre med internetradion som funkade för det mesta. Både i Norge och Sverige.

Imorgon bär det av till Hafjell. Möjligt att det blir takräcketest och skidbox då. Får se vad jag hinner. Första test på supercharger i Lillehammer blir det också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>