Batteristatus – statistik från flera olika bilar

Igår på Tesla träffen mätte jag batteristatus på flera andra bilar. Det var 70 kWh och 85 kWh batterier. Från 1 år till nästan 3 år gamla (min blir 3 år i november).

På 85 kWh batterierna mätte jag 75.9-77.1 kWh.  2500-5000 mil.

På 70 kWh batterierna mätte jag 66.4-67.0 kWh. 2500-5000 mil.

Minns inte alla miltal helt så ta det med en liten nypa salt. Utöver detta har batterierna en buffer i botten på 4 kWh. Det finns ingen buffer i toppen. Det mesta jag sett uppmätt på nya bilar är 79.3 kWh resp. 68.5 kWh exklusive buffer. Det betyder degradering på dessa batterier som mest 2-4% om även de hade lika mycket energi som nya. Blir intressant att kolla igen om ett år. Det ska ju sjunka några procent i början för att sedan sjunka väldigt långsamt. Så ska inte ha sjunkit så mycket till nästa år om den teorin håller.

Alla batterier var väl balanserade. En bil hade nästan aldrig körts till låg SOC och fulladdats endast ett fåtal gånger. Var väldigt välbalanserat ändå. Så framhäver än en gång att det är en myt det här med att man ska låta bilen stå fulladdad et tag för att den ska balanseras. Det verkar inte behövas och är om något endast dåligt för batteriet.

Skillnaden mellan SOC på BMS’en och bilen kan ge en indikation på hur mycket reserv man har under 0. Här har jag 3-4% mer. En något nyare bil hade 2.5% medans alla nyare bilar hade 1.5%, helt konsekvent. Vet inte varför det är så. Men jag kommer ju 15 km minst efter 0. Det ska man då kanske inte räkna med på en nyare bil som å andra sidan har högre typical km vid laddning istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>