Läsa data via OBD2/CAN adapter (forts.)

Då har jag fått kablarna och detta blir en fortsättning på inlägg http://tesla.sondell.biz/?p=2614.

Det man ser på första bilderna nedan är spänningen för de olika cellgrupperna. Det 96 seriekopplade cellgrupper (man kan alltså addera all spänning nedan) och 74 parallellkopplade celler i varje grupp. Med reservation för att jag missförstått något. Batteriet är hyfsat välbalanserat. Näst sista bilden visar en enklare bild av balanseringen och skillnaden är där som mest 0.006 volt. Under dagen i dag när jag kollat så har det varit mellan 4-8 mV hela tiden. Har skrivit tidigare att det med att man bör låta bilen stå med 100% laddning något dygn emellanåt för att balansera bara är en myt och nu tror jag väl ännu mer på att det är en myt. Jag har aldrig låtit den stå mer än en timme med 100% SOC. Ser alltid till att ladda fullt enbart precis innan avresa.

Bilen är från november 2013, en S85, och har som man också ser på bilden gått drygt 5000 mil. Man ser att batteriet är estimerat till 76.5 kWh, just nu är det 34.3 kWh kvar att använda och SOC är 44.1%.

De 76.5 kWh är utan ”anti-brick buffer” på 4 kWh. Det högsta uppmäta värdet jag sett på en ny bil är 79.3 kWh. Utgår jag ifrån det så är degraderingen på max 3.5% och det måste man ju vara väldigt nöjd med.

SOC är vid ca 50% i bilen här ca 2.5% högre än i bilen. Undrar om det indikerar ”reserven” jag alltid har haft under 0% på i underkant av 3 kWh. Var denna nollpunkt ligger kan kanske variera något med tiden, och mellan olika bilar och mellan olika software uppdateringar. Men här kan man då ha lite koll på denna variation när man har detta verktyg.

Kombinationen av SOC och Remaining energy från programmet ger också ca 1 kWh mer för fulladdat än det som står under ”Pack”, alltså ca 77.5 kWh istället för 76.5 kWh. Så all info här är inte baserad på samma data eller framräknat på samma sätt.

Sista bilden visar batteritemperaturen. Man kan även plotta tidsgrafer medans man kör. Detta är uppkopplad direkt i mobilen när jag sätter mig i bilen eftersom det är bluetooth.

Screenshot_20160804-160647 Screenshot_20160804-160659 Screenshot_20160804-160706

 

Screenshot_20160803-231301

3 reaktion på “Läsa data via OBD2/CAN adapter (forts.)

 1. Har nu ”mätt” min 70D (med 75kWh-batteriet) med hjälp av adapter, bt-dongel och TMspy-app.
  Mätresultaten förvånar en aning; jag får ett Pack-värde på 73,0 och Remain 49,0 kWh när jag har SOC (enligt appen) på 67,4% (enligt bilen 69%).
  När bilen var sprillans ny hade jag en rated range på 455km och nu efter 6164 km har jag en rated range på 452 km.
  Kan bara dra två möjliga slutsater av detta; antingen har Tesla ”glömt” att strypa mitt batteri till 70kWh eller så mäter appen batteriets totala effekt utan att ta hänsyn till mjukvarustrypningen?

  Har du som har gjort några fler mätningar några tankar kring detta?

  /Eric

  • Det verkar ju som det ska. Du mäter ganska säkert batteriet som det är. Alltså 75 kWh batteri. Det du få upp i appen är ju direkt från BMS. Min SOC i bilen stämmer ju inte heller med appen, men det är för att jag har en stor reserv, 3-4 kWh, i botten. De nya bilar jag sett blivit uppmätta har haft 74 kWh plus bricking buffer på 4 kWh. Du har 73 kWh + 4 kWh. Verkar rimligt.
   49 kWh / 0.674 = 72.7 kWh (hyfsat nära 73 kWh iaf ;) )
   Sen blir det klurigt. Din 0 nivå i bilens SOC ligger ju ett par kWh över säkert (reserv). Så säg att det då blir så här:
   (49-2) / 0.69 = 68.1 kWh.
   Det hade varit mycket lättare om du kollade detta vid 100% SOC ;) .

   • Ok, tack. Har du sett några mätningar på nya strypta S60 än? Sökt på TMC men inte hittat något relevant?

    Kommer att mäta igen vid 100% när jag får tillbaka den från service. Bilen är där just nu för att byta paneler (fel vid leverans) och får bort lite skrammel från instrumentbrädan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>