Optimerad ladding

Det kan säkert inte skrivas för mycket om detta. Det går snabbare att ladda batteriet på låg SOC (%) och man kan för att optimera tiden köra med så låg SOC man vågar och ladda ca 0-75% på superchargern, eller ännu lägre. Minnesregel jag brukar ha som inte är helt exakt men hyfsat är.
0-50% 20 min
25-75% 20 min
75-100% 40 min
Här kan man se hur jag planerade min Tysklandstur:

  • http://tesla.sondell.biz/?p=2404

Laddstopp mellan 15 och 30 min. Inte mer.

Batteriet mår sämst av att stå med hög SOC, och särskilt i kombination med värme. Jag tanker att hög SOC är värre om sommaren och att man kan ladda oftare och mindre per gång på sommaren än på vintern (då batteriet först även måste värmas upp eftersom batteriet inte mår bra av att laddas om det är för kallt).

Det har sagts att man måste ladda till 100% ibland för att balansera batteriet. Och även att det ska stå så över natten. Enligt denna tråd på elbilforum.no så verkar det bara vara en myt

  • http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,26653.msg458916.html#msg458916

Batteriet balanseras där helt även om han laddar till 80%. De läser av med can bus till bilen. Dock är det lättast att räkna ut tillgänglig energi på batteriet om man är i området 0-10% och 90-100% som jag förstått det. Men det har bara med beräkningen att göra och inget annat. Tänker iaf inte låta min bil stå ett dygn på 100% ;) . Har haft stort sett samma räckvidd i 2 år och när jag gjorde en 100% laddningstest sist hade det ingen som helst effekt. Laddar man aldrig fullt i vanliga fall så kanske det blir viktigare att göra det någon enstaka gang per år.

Daglig laddningsnivå beror helt på körmönster. Är ju inte att ladda till hög soc som är farligt utan tiden den ÄR på hög soc. Att hålla på att ladda 60-90 varje dag om man kan ladda 30-60 istället är väl dumt. Skulle aldrig låta den stå på 90% heller. 90% och 100% laddar jag bara till innan avfärd. Finns nog en anledning till att daglig laddning kan sättas till allt mellan 50 och 90. Att använda Scheduled charging så att bilen är färdigladdad précis innan man ska iväg är ju också att rekommendera. På vintern har man ju då även ett varmt batteri och regen redan från start.

4 reaktion på “Optimerad ladding

  1. Jag lämnade min bil till Tesla på grund av ett jordfel. I appen såg jag att de ökat min laddinställning och laddat bilen till 100%. Sen lämnade de bilen stående utanför verkstaden ett par dagar innan de ringde mig och sa att jag kunde komma och hämta den. Tesla laddade alltså den till 100% och lämnade den i flera dagar – själv har jag aldrig gjort så.

    • Klantigt. Har hänt i Norge med. Läste om nån som var irriterad. Påverkar nog inget nån enstaka gång. Men onödigt. Tror ibland de som jobbar där inte själva har helt koll.

  2. Om man bara kör 1 mil om dagen normalt, skulle du rekommendera att man låter bli att ladda varje natt då? eller laddar den till 50% varje natt?

    • Tror det spelar väldigt liten roll. Men det är min tro ;) . Enda marginella skillnaden är väl att du får mer värme till batteriet om du laddar 20-50% en gang i veckan istället för 46-50% varje natt, t.ex. Det som betyder mest är nog att du sätter daglig laddningsgräns lågt. Hade haft 50 eller 60 %.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>