Teslaträff i Karlstad

20160529_124215

På självaste mors dag träffades vi några Teslaägare i Karlstad vid Höje golfbana för att over en kopp kaffe träffas och utbyta lite erfarenheter. Vi var 5 stycken som dök upp, men hoppas på bättre uppslutning nästa gång. Dock saknar vi kontaktuppgifter till flera av ägarna i närområdet. Så läser du detta och vill vara med på en träff är det bara att höra av sig på teslablogg@gmail.com.

Av våra fem bilar var bara en bil leasingbil. Har känslan av att riksgenomsnittet är ett annat. Min bil var äldst, men en annan ägare beställde faktiskt före mig med framskjuten leverans. Så i denna lilla grupp fanns representerat de som varit intresserade av Tesla redan innan Model S fanns, eller som jag ungefär från när Model S lanserades i USA och de som fastnat för bilen på senare tid. Intresse för ny teknik och produktförbättringar verkar alltid finnas där. Utöver det så räcker det oftast med en provkörning av en Tesla för att vara fast. Den nyaste bilen i gruppen här blev inköpt just pga en provkörning av en av de äldre bilarna i gruppen. Tror inte det är helt ovanligt. Huruvida man har miljöintresse, teknikintresse eller bilintresse brukar variera. Men tror det är de viktigaste intressepunkterna har jag märkt för Tesla köpare. För mig är det en kombination av alla tre. En fjärde punkt kan ha med ekonomi och körmönster att göra. Att ha bilen som företagsleasing kan ju bli en ganska förnuftig affär jämfört med liknande fossilbilar och man har ju väldigt låga rörliga kostnader.

Ett diskussionstema var hur det är att ha ca 25 mil till närmaste serviceställe. Vi var väl eniga om att det kan kännas lite problematiskt om bilen stannar helt. Men även det brukar ju Tesla lösa. Dock har det aldrig inträffat för någon i den här gruppen. Vanlig service eller åtgärdande av mindre garantisaker kan man oftast fixa samtidigt som man har ett annat ärende till Stockholm/Göteborg/Oslo. Upplevde inte att någon i gruppen än så länge såg det som ett problem. Förutom lite barnsjukdomar som jag hade på min bil så är det ju inte mycket som behöver göras med bilen. Och frågan, som vi också diskuterade, är ju hur ofta man faktiskt bör serva bilen. Det är ju inget krav på det för garantin. Om man får in bilen för någon garantisak så brukar de ofta fixa lite service bulletiner också. Då känns det rätt onödigt att även ha en årlig service samma år tycker jag. Det var lite olika i gruppen angående service avtal. Jag har ju ett femårigt avtal så jag servar ju gärna varje år för att få någon valuta för pengarna iaf. Men annars hade jag nog inte gjort det.

Vi diskuterade laddning och att man nu klarar sig ganska bra med bara en Chademo adapter och en typ2 kabel. När jag för tre år sen väntade på bilen gjorde jag i ordning alla möjliga adapterkablar. Men känns inte lika relevant längre. En adapter för att kunna fasvända kontakten i t.ex. Frankrike diskuterades och så även adaptrar från Shuko till CEE kontakt (blå/röd) för att kunna ladda med 16A. Detta senare gör man på egen risk och man bör följa med på värmeutvecklingen på nya laddplatser tills man vet att detta verkligen fungerar.

Om inte jag minns fel så var alla bilar lackförseglade på något sätt. Tesla har ju ganska mjuk lack så det är nog inte så dumt. Ingen förutom jag verkade gå i tankarna på foliering. Men det ska jag vänta med något år tror jag, tills lacken är lite mer sliten. Problem med att få tag på rätt färg för eventuella skador diskuterades med tips om diverse ställen för inköp av färg och även smartrepair/spotrepair diskuterades. Vad jag har förstått så är vissa av Tesla färgerna rätt svåra att få till perfekt nyans på så att det inte syns vid bättringslagning. Jag har svart så det är inte något större problem ;) .

Det var variabelt intresse för däck. Flera av oss var lite nyfikna på Continental ContiSilent har jag för mig. Att köpa fälgar i Norge diskuterades också. De har ju en lite större marknad för Tesla Model S och finns flera specialtillverkade fälgar till bra pris (http://elbilforum.no/forum/index.php?topic=12415.0). I övrigt hann vi inte gå in så mycket på denna punkt.

Angående framtida möten så var vi överens om att träffas fler gånger. Alla ägare är då välkomna. Vi tänkte också att något möte där intresserade får komma att titta på bilarna kunde vara bra. Även en träff för alla elbilsägare och inte bara Tesla kunde vara ett tema och då även kanske en elbilskaravan genom staden.

En reaktion på “Teslaträff i Karlstad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>