Vintereegenskaper

Det mesta har jag väl skrivit om förut. Men efter en massa turer Karlstad-Oslo nu i mörker och snöyra så måste jag säga att bilen funkar alldeles utmärkt. Alla former av snöföre funkar bilen strålande på, likaså i moderata mängder modd. Men med mycket modd och slask så känns det lite obehagligt. Men eftersom der är jag som kör om så kanske de andra bilarna känner likadant :) . Detta med modd kan också vara däckberoende. Har ju Hakka R2 som är väldigt bra på snö men dåligt på våt väg. Det enda före jag känner mig handikappad i med Teslan är ishalka. Då känner jag mig obekväm. Förmodligen är detta bättre med dubbdäck. Bara råkat ut för en gång i vinter dock, så inget stort problem. När jag kör i stan och t.o.m. stör mig på när bilen framför har dubbdäck då det ”klickar” i asfalten så är jag glad jag kör dubbfritt :) .

Några andra vintergrejer jag kom på i all hast nu:

* Att förvärma bilen om det riskerar att vara isig är ju bra. Fönstren kan ju frysa fast lite i sådana lägen och det blir svårt att få upp dörren. (Silikonspray kan dock vara en lösning på det problemet )
* Range mode kan användas vid kortare turer så man inte behöver värma upp batteriet i onödan.
* Range mode på långa turer på vintern när det är flera minusgrader funkar sällan bra. Det blir inte tillräckligt varmt och det kan imma igen.
* Tänk på at om man förvärmer bilen med range mode på så värms inte batteriet.
* Om klimatanläggninen kör på auto är det bra att kolla att AC står på ON ifall det börjar imma. Oftast det enda jag ändrar på är att sätta denna till ON.
* Värmaren för vindrutetorkarna är mest vid parkering eller låg fart. Annars ställer de bara til problem genom att delvis smälta snö/is som samlas upp och sen fryser på torkarbladen så det blir bara värre. Det kan också samlas upp slask nedanför om det snöar mycket.
* Regen kan med fördel sättas till LOW. Bra för bromsarna som annars ”geggar” i hop plus att det kan ge sladd på bilen att köra med full regen och släpper gasen.
* Häcken på bilen packas lätt med snö. Bra at ha koll på. Vid mycket snö som samlas bak har jag kört med dimljus för att det sa lysa igenom snön :) .
* Sätt displaykontrast till 0%. Eller släck skärmen på något annat sätt. Det ger bmarkant ättre mörkerseende.

2 reaktion på “Vintereegenskaper

 1. Jag ska in med bilen till Tesla för en del köldrelaterade problem i veckan. Har inget att göra med körning på vintern, mera relaterat till att ha bilen stående ute…

  - ”Gummipackning” mellan backspegelhus och fot frös fast då spegeln var invikt med auto fold. Stack ut då spegeln fälldes tillbaka ut. Blev bättre då det töade, då rättade den till sig, men den har sannolikt skadats. Har inte använt auto fold sedan dess, verkar klokast att inte göra det vintertid. Detsamma gäller auto tilt vid backning då glaset också fryser fast i spegelhuset och inte går att justera.
  - Takluckan fastnade, gick ej att öppna utan att trycka uppåt i bakkant med handen. Problemet kvarstod en tid, men fungerar som det ska nu. Däremot så knarrar och gnisslar det runt listerna då man kör, särskilt på ojämnt underlag. Justeras? Smörjas? Har provat med vaselin efter tips, men det hjälper bara en kort tid sedan är ljudet tillbaka. Mycket irriterande då det sitter precis ovanför huvudet och låter när man kör.
  - Kromlist dörrkant höger bak lossnade/sitter löst – åkte med sidorutan upp/av.
  - Återkommande problem att ladda vid kyla. Kabeln går in helt, men låses inte fast och laddning startar ej. Låsstiften som fastnar?
  - Låsmekanismen till frunken kärvar och öppnar bara halvvägs. Man måste trycka på nyckelmojängen och lyfta luckan samtidigt för att det ska funka.

  • Ja just. Två saker jag glömde skriva var att man skulle ta bort Auto–Fold och att man ska låta bli takluckan .Infällningen frös för mig också en gång men utan att något gick sönder. Minns inte vad jag gjode riktigt för att får loss den.
   Kromlisten bak åkte upp för mig också någon gång i början. Men tryckte bara ner den igen. Sitter ju löst på gummilisten så ska inte vara några problem. .Så är ju silikonspray att rekommendera för dessa problem då, men har inte fått gjort det själv än heller :) . Förvärmning har hittills löst mina problem i vinter. Eller nej, en gång fick jag dra en påse med varmt vatten några gånger fram och tillbaka längs listen ja innan rutan gick ner ordentligt.
   Dina två sista punkter har jag inte haft någon gång. Hoppas det är en enkel lösning/förklaring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>