Räckviddsberäkning och typical range

Först tänkte jag skriva om att jag har försökt få lite koll på hur många Wh/km en typical range km motsvarar på min bil. Jag har under ett antal långresor nu noterat hur många typical range km som gått åt och hur många kWh bilen rapporterar att man förbrukat. Har hoppat över de första milen eftersom batteriet inte alltid är varmt och typical range kan variera lite då. Men slutsaten är att det har varit väldigt konsekvent. 188-189 Wh/km är det vanligaste svaret även om spannet är 187-190 Wh/km. Men ska små skillnader till för att ändra lite på svaret. Därför verkar det väldigt konsekvent och jag räknar nu med medelvärdet 188.5 Wh/km som typical range beräkningen baserar sig på för min bil. Det jag dock inte förstår är varför detta inte stämmer om man kollar på energiappen och jämför average range där med typical range. De matchar enbart när Average range är 200 Wh/km. Har inte lyckats få någon bild på det, men här nere är en jämförelse med 198 Wh/km. Då är Average Range marginellt längre då. Vid 200 Wh/km är de alltid lika. Så vad är rätt. Antingen är inte all förbrukning med i energiförbrukningen som anges (vet att när man inte kör räknar den men här har jag aldrig stått still med bilen) eller så är Average range bara normaliserad till 200 Wh/km utan att det egentligen betyder något.

Jag har laddat til 100% fem gånger nu på ganska kort tid. Det har då gett en typical range på 380-382 km i garage och 375-378 km ute. Typical range för andra procent SOC har varit helt konsekvent bara procenttalet multiplicerat med ca 380 km. Om jag tar det högsta talet på typical range jag fått och multipliserar med 188.5 Wh/km som jag tidigare kommit fram till så får jag 72 kWh. Detta skulle då vara det jag har tillgänligt på batteriet förutom reserven (under 0 km typical range). Det har ju tidigare varit rapporterat att det ska vara 75-76 kWh tillgängligt. Möjligt min bil kan ge marginellt mindre eftersom den gått 2000 mil, men borde vara rätt nära. 72 kWh är iaf lite för långt under. När bilen var ny hade jag 396 km range, men senare har de ändrat beräkningen av detta.

Något jag tyckte var intressant var att häromdagen när jag körde till Oslo och hade laddat till 100% så lade jag märke till att typical range inte gick ned en enda km förrän jag hade förbrukat över 3 kWh. Jag hade 378 km range så var väldigt nära max så det hade inget att göra med att batteriet blev varmare för det har aldrig varit över 382 km ens i varmgarage. Lite suspekt. Det fick mig att börja fundera på om det är här de ca 15 km range som försvann vid en software uppdatering ligger. Men det är en enorm spekulation :) . Ska kolla om jag ser samma beteende nästa gång. Totalt på Osloturen så var förbrukningen 50 kWh och då var det 125 km typical range kvar.


Synd att man inte hade möjlighet att köra helt till 0 km här. Men med tidigare antagande om 188.5 Wh/km för typical range så blir det 50+125*0.1885 =~ 73.5 kWh. Kanske finns det ännu lite mer vid optimala förhållanden. Men det är då iaf mer än de maximalt 72 kWh som jag först trodde jag hade.

Känns dock fortfarande som jag tappat något lite range genom software uppdateringar. Men ska klura lite mer på om det kan vara så att de egentligen bara är tilgängliga vid range laddning (100%) och inte annars. Vilket betyder att 90% nivån i kWh räknat skulle ha sänkts men kanske inte 100% nivån. Kan det vara så? Ja som sagt, mycket spekulaitoner här nu :) . Om reserven under 0 km range har blivit ändrad genom software (ökad i så fall) har jag ingen större lust att testa :) .

Kan tillägga att rated range får jag alltid till 25 % över typical range. Förbrukningen som ligger till grund för rated range är alltså 80% av den för typical.

Den nya funktionen i navigeringen som talar om hur mycket bilen kommer förbruka under turen verkar till stor del vara baserad på typical range och höjdskillnader. Nu på vintern stämmer det föga. Dock justerar den sig baserat på aktuell förbrukning så ibland kan den redan efter några mil ge ett ganska bra estimat. Den ger även en hint om hur mycket batteriprocent som kommer vara kvar efter en retur till sanmma plats, men det verkar inte som den beräkningnen anpassas efter aktuell förbrukning. Vid tunnlar funkar den inte heller bra eftersom programmet tror at bilen åker över berget istället för under :) . Men på det stora hela en kul och nyttig funktion. Önskar att den kunde optimera laddning och laddstopp också vid långturer. Här nere är några bilder från beräkningen för en tur i förra veckan.

En reaktion på “Räckviddsberäkning och typical range

  1. Jo håller på med samma beräkningar. Var i Puttgarden i början av veckan men Danmark är ju platt och det var typ 7 plusgrader så bilen drog mindre än väntat. Nu skall jag till St Anton nästa helg 145 mil enkel väg. Hade varit smidigt om den kunde säga till när laddningen räcker till nästa SC och ta med dessa laddtider i total restid osv.
    Men penna och papper funkar fortfarande och är väl bra att ha som backup.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>