13-14 år gammalt mobilbatteri… still going strong

Har för att få till en smidig mobil till ett svenskt kontantkort dammat av min gamla Ericsson T39 från 2001. Den användes några år, och därefter sporadiskt. Har legat i en låda ganska länge nu. Har fortfarande nästan en veckas batteritid på mobilen. Så batteriet funkar finemang. Detta är et Lithium Polymer batteri. Tyckte bara det var intressant att det fortfarande håller så bra.

När jag skulle köpa Teslan så fick jag ibland höra att det där batteriet i bilen kommer vara slut om ett par år och då blir det dyrt att byta. Nu var det ju 8 års garanti så var ju inte mycket att fundera på :) (även om jag inte trodde ett dugg på domedagsprofeterna). Nu efter ca 1800 mil och drygt ett år så går det i alla fall inte att märka av någon signifikant förändring av batterikapacitet/räckvidd överhuvudtaget. Skillnaden är väl någonstans runt 0-20 km på rated range (0-15 km typical range då). Men de har ju skruvat ner rangen i de senaste versionerna av software så därför menar jag det inte riktigt går att säga hur batteriet påverkats. 20 km på range verkar vara förändrat i Software. Det diskuteras en del från denna tråd:

I så fall har jag inte tappat någonting alls. Men det diskuteras också i denna tråd om man faktiskt bara beräknat en annan range eller om man har lagt mer av batteriet i reserven och kan då denna reserv då till fullo användas? Så fortfarande frågetecken kring om man har förlorat 20 km. Förmodligen inte. Och i alla fall inte på grund av batteriet :) .

 

 

En reaktion på “13-14 år gammalt mobilbatteri… still going strong

  1. Har inte sett något om att Tesla Roadsters från 2008 skulle ha något större problem med sina 7 år gamla batteripack. Skall bli spännande att följa den uppgradering som de kan köpa nu. 65 mil (400 miles) räckvidd på en laddning !
    Om 7 år kanske vi kan uppgradera våra S så vi kan köra lika långt på en laddning :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>