P85D mot Lamborghini Aventador Race och Ferarri 458 Italia

Lite roliga Youtube klipp. Inte alla som kan ta fram sin Lamborghini och testa mot sin Tesla Model S P85D, som dessutom är en julklapp till hans mamma :) .

Första länken https://www.youtube.com/watch?v=0e-jquwHKtI är med Lamborghinin. Lambon kör ifrån Teslan efter ca 80 mph, ca 130 km/h. Roligt att läsa det han skriver, här är ett utdrag:

”First impression: That 0-50 acceleration from the Tesla is insane. I had a feeling that it was faster than the Aventador from 0-50, because I never felt that kind of pressure on my chest before from accelerating. With the Tesla, it felt like a 50-lb person was laying flat on your face and chest and stays that way for a few seconds. The way the Aventador feels is like being a boat on strong waves and you keep rocking back and forth between the gear shifts. And at each gear shift, you feel like you’re being tugged very heavily or kicked in the back from behind (depending on how you want to view it). The Tesla felt more like you’re being dropped from the second floor but you’re falling horizontally and not vertically. They’re two completely different feelings of acceleration. What’s amazing is that the Tesla kept up with the Aventador all the way up to around 80 mph, which is probably the highest you’d want to go anyway if you wanted to keep your driving legal.

The race setup: To keep it a fair fight, I did not engage Thrust Mode on the Lamborghini Aventador, which is where you drop the clutch in at 4,500 RPM from neutral. My new Tesla only had 44 miles on the dash when this race started, so it might not have been broken in yet (though I don’t think it needed to be). You might have also noticed that Tesla was in the standard suspension setting and not the lowered one. For some reason, the suspension kept returning to ”standard” from ”low” after a certain mph (will look into this later). Still, this became a very close race, and I was surprised to see the Tesla accelerating faster than the Aventador, a modern-day, top-of-the-line Italian supercar.

Analysis: Off the line, it does appear that the Tesla can accelerate faster than the Aventador from 0-50 mph (1st gear on the Aventador). And then from 50-80 mph (2nd gear on the Aventador), the two cars appeared to be traveling at the same speed. But after the gear change at 80 mph to 3rd gear, it was very obvious that the Aventador was accelerating faster than the Tesla, and the Tesla couldn’t keep up anymore.”

Den andra testen med en lånad Ferrari 458 Italia verkar ha varit en lättare match.

https://www.youtube.com/watch?v=9cA1doO_9h8&feature=youtu.be

Verkar vara svårt att slå Teslan på 0-100 km/h. Men uppe på olagliga hastigheter blir den ifrånkörd förstås. Från 130-140 km/h avtar ju effekten en del med det ökande varvtalet på elmotorn som ju bara har en växel (eller, en fram och en bak :) ).

 

 

 

5 reaktion på “P85D mot Lamborghini Aventador Race och Ferarri 458 Italia

 1. På bana blir ju Teslas slagen av de flesta bilar. Men det ska bli intressant att se vad den kan göra i framtiden när vikten gått ner, batterikapaciteten går upp och toppfart kan hållas länge utan effektbegränsningar.

  Vore roligt att se vad Tesla kunde göra med en helt ny Roadster i lättviktsmaterial. Då kanske de skulle kunna ha något som kunde hänga med åtminstone några varv på bana.

  Ska också bli intressant att se hur Formel E kommer att utvecklas. Jag hoppas Tesla växer snabbt så att de snart har råd att vara med som stall där (utan att det påverkar resten av företaget).

 2. Ja något extra skall man väl begära att få ut av en dyrare bil som Lamborghini eller Ferarri.

  För dom kostar väl lite mer än Tesla ?

  • Ca 3 miljoner väl inkl moms på Lambon. Och väldigt mkt dyrare i drift. Och rätt oanvändbar :-) . Det häftiga med Tesla model s är ju att sen även är en laståsna, familjebil, miljöbil och väldigt skön och rolig att köra. Hade inte direkt tagit en Lambo i snömodden till Oslo en måndagsmorgon på vintern.
   När man tillverkar nåt som ska vara bra på flera olika saker så brukar det väl oftast bli något medelmåttigt på alla delar. Men Tesla är ju ingen kompromiss på det sättet. Den kan vara en familjebil eller pendlarbil och miljöbil och samtidigt slå Ferrari och Lamborghini i 0-100 :-)

   • Klart teslan är en kompromiss även den. En 2100 kg tung klump som teslan kommer aldrig att vara lika bra på att byta riktning som en riktig sportbil.
    Det som jag dock tycker är häftigt med Model D:n, är att den grymma verkningsgraden hos en elmotor gör att man inte behöver kompromissa med stor motor vs förbrukning. Vid samma hastighet drar alla Model S/D like mycket el oavsett effekt hos motorn. DET är en fundamental skillnad mot bensinbilen.

    • Ja på bana lär den ju ligga i lä. Om det nu är där man tänkt köra. Men då är ju Lambon i så fall också en kompromiss. En F1 bil lär ju slå den lätt :-) .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>