Maxeffekt baserad nätavgift!

Jag är fortfarande lycklig över att ha fått ett 400V/16A trefas uttag att ladda bilen med. I Norge var det ju vanligt med tvåfassystem (IT-nät) och jag hade inte möjlighet till detta. 32A enfas var då max, ca 7 kW istället för de 11 kW man får med röd adapter.

Nu har min nätleverantör (Karlstad Energi) annonserat att man inför maxeffekt baserad nätavgift. En stor del av nätavgiften baserar sig på det maximala effektuttaget varje månad, plus en extra höglastavgift baserad på högsta effekt 06-18 i perioden november-mars. Det betyder att mina 11 kW vid fel tidpunkt på dygnet kommer ge mig en dyrare nätavgift. Även om det bara är för en väldigt kort tid. Om jag fattat rätt. Det är ju enkelt med laddning. Bara Scheduled Charging kl 00 varje natt. Men en förvärmning på 11 kW mitt på dagen funkar ju sämre då. Har ännu inte satt mig in i detta och räknat på det för att se hur många tusen kr per år det motsvarar.

Generellt sett är jag väldigt positiv till sådana här förändringar. Våra elsystem är ju dimensionerade efter den ena timmen per år med maximal effekt. Kan man fördela det bättre blir det ju bara bättre. Det samma gäller ju planeringen av reservkraft eller hur mycket kraft vi behöver tillgängligt i Sverige. Att ta bort toppar i förbrukning är i grunden väldigt positivt. Har nu även beställt timtaxa på strömmen. Något som man inte var i närheten av i Norge där strömmen är extremt billig i förhållande till inkomst. Lite intresse till något sådant här där. Försökte ju på norska elbilforum.no föreslå en app till bilen som läser Nordpools strömpriser och anpassar laddning efter det. Intresset var extremt svalt. Efter att ha umgåtts med många norrmän som istället för att sänka värmen på elementet när det är för varmt öppnar fönstret, så förstår jag att det ansågs lite onödigt med en nordpool app… :) .

3 reaktion på “Maxeffekt baserad nätavgift!

  1. Vi smyger med 16 amp huvusäkring och kommer därmed undan den differentierade taxan.
    16 amp funkar efter lite omflyttning av stora förbrukare i elcentralen. Och tack vare värmepump. Det går dock ej att basta samtidigt som tvättmaskinen är igång.
    Elbilen laddas med 10 amp enfas. Men mest på jobbet…

  2. Kolla elsklings app, där ser du kommande priset timme för timme. Den infon ihop med en laddapp till Teslan vore kanon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>