Förbrukning i 15 minusgrader

Nu har det blivit kallt för första gången denna vinter. Har kört en del turer nu med familjen mellan Karlstad och lite utanför Arvika. Ca 9 mil enkel resa. Temperaturen har i snitt varit 15 minusgrader, men pendlat mellan 12 och 17 minusgrader. Det har blivit 3 t/r de senaste dagarna. Bilen förvärmdes 30 minuter på morgonen. I Arvika stod den sen 7-8 timmar utan laddning men förvärmde 5-10 min på batteriet innan vi åkte.

Förbrukningen har de första par milen legat på ca 300 Wh/km (typcial var iaf tidigare ca 205 Wh/km). Regen var på ca 30 kW vid start och var inte utan begränsning förrän efter dryga 30 km. Då hade också förbrukningen sjunkit ned mot 240-250 Wh/km. Utan längre förvärmning så tog det över 50 km innan begränsningen på regen var borta. Totalt för resorna så har förbrukningen hamnat på ca 260 Wh/km. En tredjedel av sträckan gick i 110 km/h, en mil i 80 km/h, resten i ca 95 km/h. En kvalificerad gissning är att på en längre sträcka hade man i ca 100 km/h fått en genomsnittsförbrukning på ca 250 Wh/km.  Det motsvarar drygt 30 mil i total räckvidd (plus reserv ca 2 mil). Då var det full bil och det var 20 grader varmt i bilen.

Vid långa turer och temperatur på ca 15 minusgrader skulle jag säga att förbrukningen är ca 20 % högre än vid optimala förhållanden.

8 reaktion på “Förbrukning i 15 minusgrader

 1. Står i begrepp att slå till på en model S och undrar nu om din uppfattning om räckvidden på vintern. Vi bor i Knivsta och åker ofta vintertid till Sälen och när jag mätte i helgen så har vi 27 mil från SC Gävlebro till Sälen. Med box på, -10 gr samt full bil med stor hund, 2 vuxna och 2 barn. Funkar det med normalkörning eller måste man snålköra?
  Har oxå hört ryktas om att man ska bygga ytterliggare en SC i Dalarna och det skulle ju lösa många skidresenärers laddning…

  • Skulle säga det är precis gränsfall. I vissa förhållanden med mer vägmotstånd, motvind m.m. så kanske man får snålköra lite. Eller om det är ännu kallare då. Men i de flesta tillfällen så går nog normalkörning bra. Starta med uppvärmd kupé och batteri och kör ev med range mode på. Och står man still någonstans med bilen på så tänk på att värmningen fortsätter om man inte manuellt stänger av den och då kan man ju riskera att minsta nån mil. S85D ger väl marginellt högre räckvidd så kanske är att föredra för dig då. Så bara att slå till :-) . Finns väl en del små konstruktionsmissar men som helhet hittar jag inte någon bättre och roligare och miljövänligare familjebil :-) . Alltid en fröjd att köra.

 2. Dette stemmer veldig bra med våre erfaringer fra tur Strängnäs-Bø i jula. Temperatur -15 – -7, og forbruk mellom 250 og 260 på alle delstrekk mellom SC’ene. Farten lå mellom 90 og 110, vi ville ikke kjøre fortere på glatta. Stappfull bil, 2 voksne og 2 barn.

  Generelt er min erfaring at på langtur i kulda er ikke forbruket dramatisk mye mer enn på sommeren. Rundt 25, kanskje opp mot 30%. Men på småkjøring kulda er det skyhøyt. Nå i jula måtte vi la bilen stå uplugga noen ganger pga begrensede lademuligheter. I minus 12-13 grader og flere småturer var forbruket nærmere 400 wh/km.

  • Ja småturer drar mkt. Har haft en mil med småturer nu och genomsnitt på 550 :-) . Jag hade hög förbrukning de första 30 km, ännu lite längre utan förvärmning. Så efter det sjönk genomsnittet hela tiden. Så även turer på några mil tar mkt. Men då är kanske inte alltid räckvidden en issue.

 3. Gott med lite värme i skåne igen.
  Inte för att det vara några problem vid 10 minus då jag slår på värmen i bilen en halvtimma innan avfärd.
  Trodde dock att regen begränsningen skulle försvinna om den står inkopplad på elen. Men det verkar bara värma kupén och inte batteriet ? eller är det så att batteriet måste dras ur lite först innan den startar upp att ladda och värma batteripacket ?
  Regen begränsningen tar fortfarande 2 – 4 mil innan den försvinner helt.

  • Hvis du har Range Mode off varmes batteriet ved forvarming. Ellers er det bare kupevarme så vidt jeg vet.

   • Japp. Det stämmer. Har aldrig range mode nu. Tror dock den inte värmer till mer än +10 grader eller något sådant på batteriet så regen begränsning kan finnas helt i början. Då på runt 30 KW.

 4. 30 mil är minimi sträckan för en Karlstadbo

  Oslo, trysil, Göteborg, Stockholm ( med en stundsladdning) inom räckhåll!!

  Hoppas det blir möjligt med Branäs tor, men region Värmland verkar tro mer på gasmackar än elbilar >:-(

  Hoppas model 3 blir utrustad med stort batteri och liten prislapp..

  :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>