Norge-Sverige flytten

Det blir en del inlägg i dag ser jag. Första riktiga bloggkvällen efter flytten. Är minst sagt en del jobb att byta hus och land. Då med en treåring och två 9 månaders bebisar. Så har inte varit så mycket tid.

Bilen har nu blivit svensk i alla fall! Fick skyltarna i onsdags och reg bevisen i går. Jag har alltså tagit in den till Sverige som flyttsak. Så tänkte skriva lite om hur man gör ifall det är fler svenskar i Norge som planerar detta.

För att få ta med en bil tull och momsfritt så ska man ha bott i Norge i minst ett år. Är man återvändare ska man ha haft bilen i 1 år och använt den personligen, och är man inflyttare så är det bara 6 månader som gäller. Vi var inflyttare. Återvändare är man t.ex. om man som svensk har jobbat i Norge, men familjen bor kvar i Sverige.

Så här gjorde vi:

 1. Försäkran för flyttsakstullfrihet ska lämnas till tullen vid gränsen när man avser att flytta. Registreringsbevis (även kopia är bra att ha som de kan få, lämna inte in original!), bevis på trafikförsäkring och inköpskvitto eller liknande kan vara bra att ha. Så måste man ju bevis att man bott i Norge också. Man bör kunna visa upp svenskt Pass och Norskt person- eller D-nummer. Vi använde oss av Bostedsattest som fås av skatteetaten. Hade även med utskrift av norska deklarationen (Selvangivelsen) och sista lönebeskeden för at visa att vi bott där och jobbat där. En kopia på vår anmälan till Skatteverket om folkbokföring i Sverige hade vi också med (tar 6 veckor att behandlas, därför behövde vi kopior). Kan också nämna att vi gjorde en anmälan som min sambo stod för som flyttfirman fick med sig och en anmälan i mitt namn som bara gällde bilen. När jag ringde Tullverket och frågade menade de att det var bra att bara ha bilen på en anmälan så den får ett eget Tull-ID.
 2. När jag hade fått mitt Tull-ID så körde jag iväg från Örje tullstation och ringde direkt till transportstyrelsen. Nu ska det nämligen göras en ursprungskontroll. Det visade sig att denna lägger man i på nätet. Så gjorde det direkt jag kom hem. Man får då en pdf fil som man skriver ut och skriver under. Den ska skickas tillsammans med kopia på köpeavtal, registreringsbeviset i original och kopia på tullintyg med tull-id till Transportstyrelsen. Jag skickade i väg detta med expresspost och de hade detta redan förmiddagen dagen efter. Man har nämligen bara rätt att köra bilen i en vecka efter införande (på norska skyltar och med norsk försäkring). Ursprungskontroll+Flyttsak kostade 1300 kr.
 3. En vecka efter införande såg jag på nätet att de hade godkänt ursprungskontrollen. Då ringde jag direkt bilprovningen för att beställa registreringsbesiktning. Fick svar att det inte fanns tid i Karlstad förrän om 1.5 månad. WTF? Så efter ett tag bad jag henne kolla andra städer i närheten och det visade sig att Arvika hade ledigt omgående :) . Så där var jag i måndags. Har glömt vad denna kostade men tror det var över 1000 kr iaf. Skriver ett eget inlägg om besiktningen. Just för bilar från Norge kan man inte få reg nummer direkt. De måste faxa till Veivesenet och detta tar lite tid. Men man får det oftast samma dag så man kan gå in senare på transportsyrelsen.se och kolla på uppgifter om egna fordon, t.ex. inloggad med mobilt bankid. Kollade på måndag kväll och då hade jag fått reg nummer.
 4. Skaffa svensk försäkring. Detta är någonting helt annat än norska försäkring… De flesta bolagen ville ju inte ta i bilen med tång… Nyinvandrad utan svensk körkort hjälpte ju inte. Enda alternativen jag stod kvar var Tesla försäkringen via Söderberg & Partners eller genom Swedbanks försäkring Tre Kronor. Det blev det senare för där hade vi goda kontakter och har tagit huslån och så, de vet vilka vi är och hade redan gjort fulla kontroller på oss tidigare. Slutade på Helförsäkring Plus med 2500 mil på 11900 kr efter samlingsrabatt. Men då gjorde den att husförsäkringen blev 1900 kr billigare så räknar den som 10 000 kr :) . Helt ok för att vara Sverige.
 5. Påställning av bilen (efter att försäkring tecknats). Detta kan man göra direkt på nätet på transportstyrelsen.se. Skyltar och reg. bevis kommer automatiskt. Det tog 2 dagar för skyltar och 4 dagar för reg bevis.

Totalt tog hela processen 15 dagar. Tror det är svårt att få det att gå mycket fortare än så.

2 reaktion på “Norge-Sverige flytten

 1. Hej

  Snubblade in på din sida då vi i morgon ska påbörja samma resa dvs ta in en Kia Soul EV till Sverige efter ett år i Norge även vi som inflyttare. Planen var egentligen att ta in den om en månad men vi beslutade i dag att försöka ta in det med första lasset och inte sista som går runt jul. Trodde jag hade koll på allt tills jag insåg att en väldigt väsentlig detalj och det är såklart helg så jag kan inte kolla upp det. Vi har billån på bilen här i Norge vet du om detta kan sätta stopp för ev. införsel? Worse case så får vi vänta med bilen men hade varit guld att kunna få med den redan nu.

  Annars tack för väldigt bra upplysningar om vad som händer efter vi tagit bilen över gränsen. Det hade vi inte kolla upp ännu mer än att jag visste att man har en vecka på sig att ordna det.

  • Hej,

   Tack för en bra blog och ett bra inlägg!

   Maria, hur gick det med införseln av Kia bilen?
   Fick ni något svar om det påverkar införseln om det är pant i bilen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>