Vinterdäck!

Då var vinterdäcken på igen. Har säkert ingen anledning till det, men bli alltid nervös när de ska lyfta bilen. Man vet ju hur noga det står i manualen att de inte får ha lyftkuddarna något in under batteriet för då förstör man batteriet. Den måste lyftas på exakt rätt ställe. Nu verkar de ha koll så det går fint. Men hur går detta i Sverige när den är så ovanlig? Här i Oslo blir jag ombedd att sätta i Jack mode. Vet man ens om det i Sverige?

DSC_0208

Jag kör på Nokian Hakkapelita R2, dubbfritt. De fyllde till 45 PSI som det står i manualen. Men det är ju inne i värmen det. Efter att ha fått bredställ i två korsningar med inte i närheten av full gas så åkte jag in på bensinmacken och kollade trycket. Hade även provat gaspådrag efter en rondell och jag hade hjulspinn hela tiden från 0-60 km/h. Antispinn jobbade friskt :) . Det visade sig att trycket hade sjunkit till 42 PSI. Var ju minst 15 grader kallare än i garaget. Nokian rekommenderar dessutom +10% på dubbfria vinterdäck. Det skulle betyda runt 49 PSI på Teslan. Jag fyllde på till 46 fram och 48 bak. Denna lilla ökning gjorde en enorm skillnad på väghållningen på vått väglag. Så en varning: KÖR INTE MED FÖR LÅGT LUFTRYCK MED NOKIAN HAKKAPELITA R2!!

R2 däcket är ju bäst i alla tester förutom på vått väglag där det nästan är sämst. Det man undrar är ju hur väl de följt Nokias egen rekommendation om +10% på rekommenderat däcktryck för dubbfria vinterdäck. Detta står ju sällan dokumenterat i tester.

Reset tire sensors från 17 tums skärmen funkade fint även denna gång.

Att köra Nokian Hakka R2 på ny asfalt… underbart! Vilken komfort. Märker knappt att man är i en bil. Då pratar vi ändå 100 knyck.

6 reaktion på “Vinterdäck!

 1. Hej Niklas,
  Står i valet mellan Nokian Hakka R2 eller Nokian Hakka 8 dubbat. Erfarenheter på vinterväglag? Skulle du valt samma idag?

  • Hej. Har funderat på denna i ett par dagar nu. Nej, jag hade faktiskt inte velat ha dubbdäcken. Det har jag nu kommit fram till. Och varför då då? Ja det kan man undra :) . Tycker de dubbfria funkar bra. Har en väldigt brant backe upp till huset, ca 100 m. Tog mig upp varje gång under vintern, men fick ta omtag några gånger. Med en tidigare Skoda som hade dubbdäck men framhjulsdrift så var det ofta jag inte kom upp alls. Så bakhjulsdriften hjälper ju en del.
   Jag upplever att de största problemen uppkommer i snöslask/modd. Då hjälper inte dubben något ändå. På ren blankis är det ju lite Bambi med dessa dubbfria däcken. Hade nog hjälpt en del med dubb då. Men vid blankis är det ju ändå farten som är den avgörande för om man kör av vägen eller inte. En svacka med blankis i november i 90 km/h klarar inga dubbdäck.
   Känner mig trygg med de dubbfria. Men till slut är det väl var man kör som är avgörande. Jag kör mest på slask, snö och våt vägbana. Hade det varit vanligare med is kanske jag hade tänkt om.
   Ska sägas att jag alltid har ett par snökedjor i bagaget. In case of… Men har inte använt dem än.
   Så är det ju väldigt bra komfort och lågt rullmotstånd på dessa dubbfria däcken. Är ett plus det med. Och bättre för miljön om man bor i stan :) .

 2. Känner igen symptomen men inte siffrorna. När jag fyllde på luft på mina nya Hakkapelita R2, så var det 2,3 när när jag började och på dörrkarmen stod det 2,45 eller vid Cold 2,9. Tyckte 2,9 var väldigt mycket så jag valde 2,5 och resetade. På väg hem protesterade bilen och tyckte jag hade för lite tryck. Fick dessutom hjulspinn flera ggr. Har fyllt upp till 2,9 och har inte fått några fler spinn, men obehagligt var det.

  Är det andra enheter på PSI i Norge än i Sverige? Jag fylle rluft på Statoil och där känner jag inte igen siffran 49.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>