SC Jung – Uppdatering

Tack Johan för uppdatering. Johan skriver ”Det ser ju väldigt färdigt ut. Det var bara PUS-skenan som satt på sned. Sen var det skyltarna som inte satt uppe och några konstiga fästen som låg på stenplattorna på en pall 40 meter därifrån”. Bilder på det har vi här:

 

bild 1 bild 3

bild 4bild 5 bild 4 bild 3 bild 2 bild 1

 

21 reaktion på “SC Jung – Uppdatering

 1. Detta är förmodligen en korkad fråga, men hur kommer det sig att det är en laddstation som står i ‘huvudändan’ av parkeringsplatsen och inte längst bak? Först trodde jag det var frågan om en laddplats avsedd för bilar med släp (model-x) men sedan insåg jag att det skulle ju inte hjälpa (det är ju inte en drivetrhough plats. Visst kanman backa med släp, men det blir ju ändå lätt opraktiskt om det sticker ut….

  • Det finns många som klagat på att man måste backa in till SC. Det kanske är en eftergift till dem.

   Annars tror jag mest att det är en förberedelse för släp.

    • Jo, det var väl min första tanke, men då måste man ju back amed släpet… Jag har inga problem att fickparkera med släp, men jag tror inte det är en kunskap som är allmängods, och oavsett har du en tämligen död vinkel bakom släpet som kan ställa till allsköns intressanta problem.

  • Enligt supercharger.info :
   Tue, Sep 23 2014 supercharger live Jung, Sweden
   Röd prick.
   Details:
   Jung, Sweden
   1 Jung Jungatorp Kvänum
   Date Opened 2014-09-22
   Elevation 240 ft
   GPS 58.328002, 13.132237
   Hours 24/7
   Stalls 6

   Vet ej om det stämmer eller hur de fått infon.

 2. De där transformatorerna är ju för 170 kW ( cosφ är väl i det närmaste 1 med en likriktare som last om jag inte är ute och cyklar, rätta mig gärna om jag har fel).

  Sedan vid likriktningen tappas ju ungefär 10% (och är varför 135 kW-laddarna matats med 150 kW).
  170 kW *0,9 = 153 kW.

  Går det att tolka på annat sätt än att dessa laddare är framtidssäkrade för den effektökningen till 150 kW för superchargers som Tesla pratat om tidigare?

  Vore lite kul om någon hade info om de transformatorer som använts vid de andra stationerna för att se om detta är standard eller om det eventuellt är den nya standarden och att Tesla börjar vara sugna på en effektökning.

  • Hmm. Minns inte vem som kommenterade detta på bloggen här att elektrikern i Arboga vid installation hade sagt att det var förberett för 150 kW. Det var inte du :) ? Men det blev nog feltolkat som att det var laddarna som var det. Men det var ju inte fler laddare i skåpen. Så detta låter då mer sannolikt, att transformatorn är förberedd för 150 kW.

   • Jo, det var jag som kommenterade om det. Men då var det efter ett litet samtal med projektledaren och tyvärr så frågade jag inte mer specifikt om i vilken ände de hade fått ut 150 kW.

    Frågan är om det då var 150 kW till likriktarna (150*0,9= 135 kW ut från likriktarna och till Teslan) eller 150 kW från likriktarna (och 170 kW inmatat).
    Troligtvis är det som du säger att det blev lite feltolkat då.

    Men om en 170 kW trafo är en nyhet eller inte förtäljer icke historien. Dock så är det ju trevligt att se att 150 kW till Teslan är eller kommer att vara på väg förhållandevis snart.

  • Kan annars vara att dem behåller 120 kWh men att man inte ska förlora lika mycket på att en annan ställer sig bredvid och laddar, man har mer att dela på

   • Att DE behåller 120 kW känns väldigt dumt om bilen och batteriet pallar mer. Om de har tillräckligt med likriktare för att få ut 135 kW eller 150 kW så skulle de ju självklart erbjuda bilen som laddar ensam den effekten.
    Då skulle den ju bli klar snabbare och skulle det komma en bil som vill ha en del av effekten så kommer ju även den att kunna få lite mer än tidigare.

    Är ju bara om ledningarna, batteriet eller kylningen inte klarar maxeffekten som det är något värde i att strypa den till säg 135 eller 120.

    • Det heter ju att de laddare som installeras nu är 135 kW laddare. Att de kan leverera det till bilen. 410V och 330 A är max vad de kan leverera (135.3 kW). Men som jag skrivit om tidigare så är det ju maximal laddström bara upp till batteriet är på ca 370 V. Därför är teoretisk laddeffekt bara ca 122 kW, och eftersom även oftast batterikylningen går då så är det även något lägre, 116-119 kW. Så på så sätt är ju effekten in överdimensionerad redan. Vet inte hur de tänkt där, men går väl att optimera mera där kanske. Fast å andra sidan, när två laddar samtidigt så kan laddarna förstås kanske ge något mer än 122 kW totalt tillsammans under kortare tidsintervall. Men aldrig upp till 135 kW eftersom batteriet måste vara nästan fulladdat för att uppnå 410 V och då är laddströmmen lägre än max/2 i alla fall.
     http://tesla.sondell.biz/?p=1445
     http://tesla.sondell.biz/?p=1222
     http://tesla.sondell.biz/?p=1245

     • Det har du rätt i. Men jag hade snarare nya och framtida Teslas där batterikemi, storlek och utformning klarar högre effekter.
      Är ju redan nu intressant att följa diskussionen om A-, B- och D-markerade batteripack. Där en teori (Teslarati) är att B-markerade klarar upp till 120 kW medan D-markerade eventuellt skulle klara upp till 150 kW eller så.

      http://www.teslarati.com/decoding-tesla-battery-pack-version/

      Om den teorin ska ha någon bäring så borde ditt vara B-markerat eftersom det är ett så tydligt stopp vid 120 kW.
      Har du lust att krypa under bilen och kolla? :)

      Men men… det är ju väldigt mycket spekulationer och rykten om dessa Teslor :P

     • Har rätt säkert D. Tror knappt några i Skandinavien har B. Det är själva laddarna i skåpet som bara kan leverera 330 A på det som kallas 135 kW SC. Därför avgör batteriets spänning vad effekten blir. Även om max ampere hade hållits längre än de 370V jag skrev så hade det behövts hållas konstant ända till fulladdning för att ge max effekt 135 kW. Och så vet vi ju att SC laddning inte funkar. Den måste strypas efterhand.

 3. Blå punkt på supercharge.info i ödeshög. Man har alltså fått ett godkännande på bygge. Tittar man på details så verkar man bar vilja bygga 4 stycken laddplatser?! Givet 8 i arboga och 6 i toftaholm känns det lite konstigt? Hade räknat med 8 i ödeshög. Kanske problem med eltillförseln?

  • Jag har skickat till Keith på superchage.info. Men sagt att det inte var klart. Om han lade upp ändå vet jag inte, sa att det var hans val. Antalet där stämmer inte alltid. Kollar med min kontakt på kommunen nu.

   • De har inte skickat in ansökan än. Så lite tidigt med den pricken än. Men vi är ju rätt säkra på att det kommer så är väl inget problem att den står där.

  • Det var jeg (og kanskje også flere?) som ba Keith legge til et blått punkt for Ödeshög. Jeg gav ingen info om antallet plasser. Hvor han har 4 stk fra vet jeg ikke.

   Jeg gav ham kun GPS koordinatene og beskrivelsen ”by Dinners Östgötaporten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>