Långhelg i Sverige

Vi var en sväng i Sverige i helgen. Startade i Oslo med 80% på batteriet.

Fredag: Oslo-Arvika 15 mil. 190 Wh/km. Därefter småkörning 5-6 mil. Laddning på natten, trefas 13A (har inte fixen än..). Laddade till 80%.

Lördag: Arvika-Lysekil, 23 mil. 200 Wh/km. Supercharging i Uddevalla till 90%. Därefter småkörning ca 5 mil. Ingen laddning i Lysekil.

Söndag: Lysekil-Arvika, 23 mil. 210 Wh/km (regn). Ankom Arvika med bara 25 km typical range. Turen skulle gå vidare till Karlstad efter 2 timmars lunchuppehåll så det blev till att plugga in trefasen till svärfar med en gång. Hade 95 km range när vi åkte. Det var 85 km till superchargern i Karlstad, när vi kom dit var det 2 km range kvar. Laddade till 293 km. Småkörning i Karlstad och senare tillbaka till Arvika. Lite toppladding på natten upp till 70% (fast det hade egentligen inte behövts).

Måndag: Arvika-Oslo, 15 mil. 200 Wh/km (regnskurar).

Inte någon gång under denna turen har vi enbart väntat på laddning. Att ha en elbil har inte hindrat oss på något sätt. Har heller inte planerat särskilt mycket. Att ha koll på var det finns superchargers är väl det viktigaste. Man vänjer sig rätt fort vid att tänka lite i förväg på var man skulle kunna ladda. Känns inte särskilt betungande. Går automatisk efter ett tag. Men känns väldigt gött att slippa tanka diesel/bensin :) . Några gånger under resan här så var det ju lite små marginaler. Men då ska det sägas att jag aldrig laddade fullt. Laddade bara så mycket som behövdes hela tiden för att inte hålla SOC för hög. Man sparar ju batteriet genom att inte ladda fullt. Men om man gör det precis innan man åker så bör effekten vara marginell. Dessutom är ju fulladdning vid SC inte särskilt optimalt (långsam laddning vid hög SOC). Några provkörningar av bilen, som det ofta blir i Sverige, var inte helt med i beräkningen heller och gjorde marginalerna för Karlstad turen något små :) .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>