Ny laddningsrapport från supercharging

En liten uppföljning till detta tidigare inlägg

  • http://tesla.sondell.biz/?p=1222

Denna laddning var också i Karlstad. Molnigt, regnskurar och ca 16 grader.

  • Start laddning: 2 km typical range. Kl 15:12:28.
  • Slut laddning: 293 km typical range. Kl 15:56:30.

291 km på 44 minuter. De första 200 km gick på 25 minuter.

Jag satt i bilen större delen av tiden och hade skärmen på och radion var på. Klimatanläggningen var avslagen. Så ingen stor strömförbrukning förutom laddningen men någon ampere kan ju ha gått till spillo. Precis i början toppade strömmen på 332-334 A för laddning. Se bild. Strömstyrkan fladdrar lite upp och ner i början. Man ska kanske ta det exakta värdet lite med en nypa salt speciellt i början. Vet inte hur det mäts. Men det ligger ju väldigt nära den maxnivån som dessa 135 kW superchargers ska ha (330A). Kortvarigt verkar bilen alltså indikera på strömnivåer över 330 A precis i början men det fladdrar upp och ner väldigt mycket så kan vara lite ”uppstartsproblem” också. Är ändå väldigt kortvarigt så är ganska ointressant.

2014-08-17 15.14.01

Ganska tidigt börjar strömmen avta något för att sedan ligga på 314-320 A i spannet 60-100 km typical range. Här blir effekten mer eller mindre konstant på 116 kW. Att den inte ligger på ca 330 A här som de första 35-40 km beror nog på kylningen av batteriet som här startade vid ca 34 km, därefter med ökande effekt. För att så vara på mer eller mindre max kylning i spannet 60-100 km. Ganska precis vid 100 km och vid 370 V (precis som vid förra testen) så börjar den gradvisa nedtrappningen av effekt/ström. Tror precis som tidigare att 370 V och 330A som ger 122 kW är någon form för teoretisk maximum i effekt och det kan då förekomma vid 100 km typical range eller strax under. Men det förutsätter att batterikylningen då ännu inte startat. Annars gör den ökande batterikylningen att effekten ligger ganska stabilt på 116-118 kW i spannet 0-100 km typical range.

Diagrammet här nere visar hur laddeffekten varierade med typical range under denna laddning. Värdena över 300 km är från en laddning vid Uddevalla supercharger dagen innan. De följer kurvan bra så tog med dem för att förlänga lite. Laddade till 90 % i Uddevalla.

karlstad_supercharger_power

Så här såg det ut när jag var i Uddevalla dagen innan:

2014-08-16 12.48.36

Vår bil står närmast. Det var bara vi där när kom. Sen kom det två bilar till som ni ser. Här loggade jag inte så mycket info. Bara lite under amningen av tvillingarna :) innan vi gick ur bilen. Här var det märkliga grejer. Först 116-119 kW i början, lite varierande. Spänningen var 1 volt lägre än i Karlstad vid samma typical range. Märkligt. Effekten börjar inte avta ordentligt förrän vid 110-115 km typical range. Det som då är lika är att spänningen är 370 V precis som den varit vid laddning i Karlstad när strömmen börjat avta. Sen händer något ännu märkligare. Det blir spänningsfall med 5-10 volt och strömmen mer än halveras. Därefter tar den sig upp något igen och stabiliseras på 88-89 kW om hålls konstant en längre tid. Här har det då tillkommit två bilar. Men som ni ser på bilden så står vi inte bredvid varandra och borde inte ha samma laddare. Kan det då vara svaj på strömnätet när alla tre drog i gång och laddade? Eller är det felkopplat så två stolpar som inte står bredvid varandra går mot samma laddare? Mystiskt var det i alla fall. Speciellt i spannet 130-160 km så är spänningen och strömmen lägre än den har varit i Karlstad. De närmar sig därefter gradvis samma nivåer.

uddevalla_supercharger_power

 

En reaktion på “Ny laddningsrapport från supercharging

  1. Intressant! Jag använde själv 6 olika supercharger vid 11 tillfällen under en roadtrip i juli (Sverige och Norge). Utan att följt detta i detalj var det normala mönstret som förväntat, liknande det du illustrerar under din laddning i Karlstad, även om jag sällan hade samma hastighet vid start. (Hade normalt mer kvar vid påbörjad laddning.) Ett tydligt undantag fanns dock vid Cinderella i Norge där jag hade ungefär halva styrkan trots liknande utgångsläge som vid övriga tillfällen. Det hände heller ingenting när den jag delade med pluggade ur sin kontakt. Generellt var dock stationen hårt utnyttjad och det dröjde inte många minuter innan någon tagit hans plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>