Laddningsrapport Karlstad SC

I dag laddade jag en hel del på SC Karlstad och skapade en del statistik. Detta är ju av den senaste versionen med 135 kW teoretisk max laddningseffekt. Det är max spänning på 410V och max strömstyrka på 330A (förutsatt 480V input, annars möjligt allt mellan 380 och 480V). Karlstad har enlig tidigare info egen trafo med 480V. Max levererad effekt är alltså 410*330=135.3 kW. Nu är det i stort sett inte möjligt att uppnå den effekten vid laddning. Strömstyrkan måste sänkas när SOC på batteriet ökar och batterispänningen är låg då laddning sker med hög strömstyrka.

I dag gjorde jag statistik över allt detta vid laddningen i Karlstad. Det var en annan bil där först vid laddare 2A så jag valde en helt annan laddare 1A.

 • Start laddning: 23 km typical range. Kl 18.49.
 • Slut laddning: 306 km typical range (80%). Kl 19.32.

283 km på 43 minuter.

Kollade minst varje minut på appen när jag var på MAX förutom mellan 57 och 97 km range då jag bommade lite. Kanske synd för här tror jag peak effect var. Det är dock små variationer och jag har inte kunnat fånga momentana maxvärden eftersom jag kollat så ”sällan”.

Här nedan följer tre diagram som visar laddeffekt vid olika typical range och även ström och spänning på samma sätt. Under 100 km typical range var effekten i genomsnitt ca 116 kW med ca 118 kW som max. Men det kan ju varit marginellt högre som mest. Man ser att strömstyrkan dyker strax efter 100 km typical range. Då har man uppnått en maximal spänning på ca 370 V. Det skulle ge en maximal momentan laddeffekt på 370V*330A=122.1 kW. Detta är alltså ett tak, så det verkar rimligt att genomsnittlig laddeffekt ligger strax under. De strömstyrkor jag noterade under 100 km typical range var 313-328A så vi ligger nära de maximala 330A här. Över ca 100 km typical range minskar strömstyrkan och laddeffekten gradvis och vid 75% SOC är den ”bara” ca 50 kW.

power_karlstad_SC

voltage_karlstad_supercharger

current_karlstad_supsercharger

4 reaktion på “Laddningsrapport Karlstad SC

 1. Pingback: Optimal hastighet mellan superchargers | Elbil som familjebil – Tesla Model S

 2. Vackert. Alltid kul med lite grafer och mätvärden :) Vet du vad du hade för tid på 20 mil påfyllt (dvs. 22,3 mil i tanken)?
  Det är ju egentligen måttstocken om man på snabbaste sätt ska ta sig långa sträckor via snabbladdare (om man nu är så kaxig att man vågar komma till nästa snabbladdare på rutten med nästan noll mil i batteriet laddare efter laddare ;)

  De ska ha byggt extrakapacitet i Arboga för fler laddare och om jag hörde och minns rätt ha fått ut över 150 kW när de projektansvariga testade laddarna före öppning.
  Det borde alltså eventuellt gå att få ut lite till där vid ett likvärdigt test.

   • Jag har ingen aning. :) Det kanske var in-effekten som var på 150 kW AC, vilket borde lätt kunna ge en uteffekt på 135 kW DC. Och så som jag förstått det så ska de enskilda laddarna kunna ge strax över 11 kW per styck med ökade strömmar.

    Men jag är nu inne och rör mig inom områden som jag har väldigt dålig koll på så egentligen borde snarare någon med koll uttala sig. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>