Invigning Karlstad SC

Då har Sverige officiellt fått sina två första Superchargers, och då de nya 135 kW varianterna – enligt Teslas Nordenchef så skulle det vara de första 135 kW laddarna som öppnar i Europa (hmm, är det sant?). Karlstad och Arboga blev de två första i Sverige. Nu väntar vi på Uddevalla, Falkenberg och Löddeköpinge som kommer inom kort, Uddevalla kanske redan senare i veckan.

Jag anlände aningen sent till Karlstad. Är lite van vid det här laget med tvillingar på 4 månader och en på knappt tre år. Allt tar tid. Men men, jag kom dit och fick väl sista parkeringsplatsen på området :) . Var imponerad över hur många bilar som faktiskt var där. Kan det ha varit 30 Teslor som var där som mest? Räknade inte så kan vara en överdrift, men tror inte det är långt ifrån iaf. Var det kanske ca 5 svenska och kanske lika många danska på parkeringen!? Och så en hel del norska bilar då. En del som tagit en dagstur bara för detta. Både MAX och Tesla hade tält uppställda.

2014-07-08 11.23.29

Så var det dags för tal och att klippa bandet till den första superchargern. Representanter från MAX och Tesla förstås, men också lokalpolitiker från Karlstad Kommun (Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser, riksdagsledamot Christian Holm och någon från Centern som jag inte fick med mig namnet på) och självaste Christian von Koenigsegg. Det var prat om miljöprofilering förstås och beröm till MAX/TESLA samarbetet. Tolkade MAX som att det inte skulle stoppa med de MAX restauranger man bygger vid nu :) . Det är en hel del bakhuvud på de ”fina” bilderna här :)

Tror det var lite prioritet att de som skulle vidare till Arboga skulle få laddat. Men när själva invigningstalen var över så blev det en plats ledig och den tog jag för att provladda lite. Under tiden var det bara att trycka i sig en burgare, alla inbjudna fick ett presentkort på MAX med värde 100 kr.

Har ju laddat på en Supercharger tidigare i Lillehammer, men blir ändå lika imponerad. Det är en enorm laddhastighet, särskilt när batteriet är mindre än halvfullt. Vid denna laddning började den på ca 280A, och dalade sakta men säkert allt eftersom SOC ökade. Men nu ska det sägas att det var en annan bil som började ladda på samma laddare som jag efter ett tag, så det drog nog ner lite extra. Nördig som jag är försökte jag få reda på vad hans SOC och laddampere var för att kunna klura ut hur fördelning var mellan oss, men kändes inte helt som vi var på samma väglängd där så gav upp det.

Tror jag kommer ha ca 75% SOC som gräns när jag laddar på Superchargers. Effekten dabbar av ganska fort sen. Efter ungefär halva laddtiden gick batterikylningen igång. Ganska våldsamma grejer och det vibrerar i ratten. Massa kondensvatten på backen blev det också i denna värmen.

Det var en härlig syn att se så många Teslor ladda på samma gång :)

Slutligen ett par områdesbilder efter att eventen var över och de flesta som skulle till Arboga hade rest vidare.

Vädret var helt strålande och det känns fantastiskt att få vara med på en invigning av det som kommer revolutionera elbilsåkandet, och ja, allt bilåkande förhoppningsvis :) .

Det var det jag hann knåpa ihop om detta, med reservation för diverse fel. Men kul var det iaf! Lokalpressen, Värmlands Folkblad, kom och intervjuade mig när jag skulle ladda. Får se om det blir något av det.

 

4 reaktion på “Invigning Karlstad SC

 1. MINST 15 st laddstationer i sverige i år
  ” Vi har även skrivit ett samarbetsavtal med Max där vi bygger ett antal laddningsstationer på deras parkeringar intill de stora vägarna, säger Peter Bardenfleth-Hansen, chef för Tesla i Skandinavien.

  Det blir minst 15 anläggningar i år runt om i landet, berättar Pär Larshans, hållbarhetschef på Max. ”

  http://www.nwt.se/arbeteekonomi/article1595647.ece

 2. Det vore kul att få se lite laddtest (med bild/video) på dessa riktiga 135 kW:are då.
  Gärna en kall regnig dag med batteriet helt tomt och ingen annan på stationen om möjligt. :)
  Någon/några frivilliga? ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>